VAN SNOEIAFVAL TOT HANDDESINFECTIE
‘Laat ons de REST maar doen’. Vanuit die gedachte verwerkt VARTA Valorisatielab reststromen uit de tuinbouw en de agrarische sector tot nieuwe producten. Dankzij een unieke samenwerking met TriStar Industries heeft dat een eerste product opgeleverd: een handdesinfectiemiddel met lauriergeur en een roze tintje.
“De sierteelt kweekt prachtige bloemen en planten, maar ook het deel dat we niet verkopen is gecertificeerd gekweekt en veilig. Alleen kunnen we er nog geen producten van maken. We spreken daarom eigenlijk beter van bijstromen dan van reststromen”, zegt Charl Goossens van Gova. Daarom heeft hij VARTA Valorisatielab opgericht, dat nauw samenwerkt met de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom.
Bij de uitbraak van de coronacrisis is de vraag naar bloemen en planten dramatisch gedaald. Dat heeft geresulteerd in een overschot aan kwalitatief goede planten en bloemen bij de kwekerijen. In opdracht van de gemeente Westland, de provincie Zuid-Holland, Interreg project BioBoost, Greenport West-Holland en SIGN (Stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland Doet), doet VARTA al sinds maart 2020 onderzoek naar een nuttige toepassing van deze overschotten, bijvoorbeeld voor ontsmetting, cosmetica, food, farmacie of gewasbescherming.
VARTA is gevestigd in Nispen op de locatie van laurierkwekerij Gova. In het eigen lab lukte het de onderzoekers van Gova om uit het snoeiafval van laurierbomen een aromatische laurierolie te destilleren. De roze kleurstof in het desinfectiemiddel is een extract van snoeiafval van de Celosia caracas van kwekerij Ammerlaan Sosef uit het Westland.