KENNISMAKEN MET: TESFIT FTWI


Tesfit Ftwi (22) is niet alleen een fijne en betrokken collega, maar ook één met een bijzonder verhaal. Als kind ontvluchtte hij, in zijn eentje, zijn vaderland Eritrea. Na vele omzwervingen kwam hij in Roosendaal bij TriStar terecht. Wij hebben enorm veel respect voor de manier waarop Tesfit zich in Nederland staande weet te houden.

Tesfit kwam 2,5 jaar geleden via een uitzendbureau bij TriStar terecht, maar inmiddels heeft hij een vast contract. Hij spreekt al heel goed Nederlands. En dat is een pre bij een bedrijf als TriStar, waar veel met chemische stoffen wordt gewerkt. Tesfit: “Ik doe mijn best! In Nederland ben ik naar school gegaan om mijn NT1 te halen en ik heb ook twee jaar in de Internationale Schakelklas (ISK) gezeten. Maar ik heb best moeten wennen aan de moeilijke taal en vooral ook aan de cultuur. Mensen gaan hier heel anders met elkaar om dan ik gewend was. In Nederland kun je alles zeggen. Maar als je iets wil, moet je er zelf om vragen. In het begin durfde ik dat niet. Ik was erg verlegen. Ik moest ook erg wennen aan de eetgewoonten. Vanuit mijn christelijk orthodoxe geloof eet ik geen varkensvlees en op vrijdag zelfs helemaal geen vlees, eieren of melkproducten. Dat is lastig, want bijna overal zitten wel melkproducten in, zelfs in brood. In Roosendaal wonen best veel mensen uit Eritrea en ik heb ook een paar Eritrese vrienden.”

ROOSENDAAL

Tesfit was 12 jaar oud toen hij uit Eritrea vluchtte. “Sindsdien heb ik mijn familie niet meer gezien. Gelukkig kunnen we nu wel bellen. Ik heb daar een moeder en twee zusjes en een broertje. De twee jongsten heb ik zelfs nooit ontmoet, die zijn geboren toen ik al weg was.”

Na zijn vlucht heeft Tesfit een paar jaar in Ethiopië gewoond, om via Italië en Frankrijk in Amsterdam te belanden. “Uiteindelijk kwam ik terecht in het AZC in Oisterwijk waar ik vier maanden gewoond heb. Toen ik mijn verblijfsvergunning kreeg, ben ik naar Roosendaal gekomen. De eerste jaren heb ik het wel heel moeilijk gehad in Nederland. Vooral door de herinneringen aan alles wat ik onderweg gezien en meegemaakt heb. Daar heb ik gelukkig ook wel wat hulp bij gehad.”

Bij TriStar heeft Tesfit het erg naar zijn zin. “Ik ben heel blij dat ik in Roosendaal ben terechtgekomen en vind het werken bij TriStar erg leuk. Ik heb mijn eigen werkstation, waar ik vooral de kleinere flesjes afvul en van labels voorzie. De sfeer bij TriStar is gezellig, ik kan met iedereen praten en alles vragen.”