Coronavirus overleeft 9 uur op de huid


REGELMATIG DESINFECTEREN EN REINIGEN BLIJFT BELANGRIJK

We roepen het al sinds de uitbraak van het coronavirus: handen wassen en desinfecteren is belangrijk om het coronavirus in te dammen. Nieuwe studies onderstrepen dat nog eens. Op verschillende plekken in de wereld is onderzocht hoe lang het SARS-CoV-2-virus, dat Covid-19 veroorzaakt, overleeft op verschillende alledaagse oppervlakken en materialen en natuurlijk ook op de huid. De resultaten zijn verontrustend.

 

 

Het coronavirus verspreidt zich via kleine druppeltjes vloeistof uit de neus en mond van iemand die ziek is, bijvoorbeeld door hoesten of niezen. Maar speeksel kan op die manier natuurlijk ook onbewust direct of via onze handen op voorwerpen terechtkomen. Ook daar kan het coronavirus blijven leven, al is dat niet op elk materiaal even lang.

Het virus overleeft op de huid van mensen 9 uur. Dat is vijf keer zo lang als een griepvirus (1,8 uur). Dat staat in een studie die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Clinical Infectious Diseases Journal. Het risico op contactoverdracht neemt hierdoor natuurlijk toe. Daar staat tegenover dat zowel het coronavirus als het griepvirus binnen 15 seconden worden uitgeschakeld bij het gebruik van ethanol, dat TriStar verwerkt in bijvoorbeeld TriSept, Handgel DES en Sanchlor R2U.

Papier of karton

Voor oppervlakken geldt dat ook de temperatuur van invloed is op de levensduur van het virus. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller het virus is uitgeschakeld. Bij een temperatuur van rond de 20 graden Celsius, de Nederlandse kamertemperatuur, is de kans klein dat er drie uur na aanraking nog levende virusdeeltjes zullen zitten op papier of karton. Daarentegen kan het virus tot zeven dagen blijven leven op plastic of roestvrij staal. Kleren of handdoeken kunnen twee dagen dienen als onderkomen voor het virus. De resultaten van de onderzoeken lopen overigens behoorlijk uiteen. Onderzoekers van CSIRO, het nationale wetenschappelijke instituut van Australië, ontdekten zelfs dat SARS-CoV-2 tot 28 dagen kan overleven op gewone oppervlakken, waaronder bankbiljetten, glas – denk hierbij aan de schermen van mobiele telefoons – en roestvrij staal.

Desinfecteren

Gelukkig begint het aantal virusdeeltjes meteen na de besmetting al af te nemen. Zo verkleint de kans op besmetting elke dag stelselmatig. En nog veel beter nieuws: reiniging en hygiëne bieden bescherming. Door kleding, voorwerpen en oppervlakken – thuis én op de werkvloer – en natuurlijk ook de handen veel te wassen en te desinfecteren, kunnen we besmetting voorkomen.

Alle studies onderschrijven het beleid van de WHO en het RIVM, dat gericht is op het regelmatig en zorgvuldig wassen of desinfecteren van handen. Inmiddels zijn sinds de uitbraak in China eind vorig jaar wereldwijd bijna 40 miljoen mensen met het coronavirus besmet.

Bronnen: