6. Veiligheidsinformatieblad (vib)


Het Veiligheidsinformatieblad (Vib) bij TriStar ook wel MSDS (Material Safety Data Sheet) genoemd, is een document dat bij vele (gevaarlijke) reinigingsproducten meegeleverd wordt. In dit document staat beschreven hoe je op een veilige manier moet omgaan met deze reinigingsproducten. In dit artikel vertellen wij u graag waarom u zo’n Vib krijgt, hoe u deze dient te lezen en wat u er mee dient te doen om op een veilige en duurzame manier om te gaan met (gevaarlijke) reinigingsproducten.

Het veiligheidsinformatieblad (Vib) is een document waarin beheersmaatregelen beschreven staan die verplicht opgevolgd dienen te worden door de gebruiker van het product. Tegenwoordig worden specialistische reinigingsproducten steeds vaker onder zwaardere gevaarcategorieën ingedeeld dan reguliere reinigingsproducten. Het is bij zulke producten extra belangrijk dat de informatie die in het Vib gegeven wordt juist wordt opgevolgd.

Waarom ontvangt u een Vib?

Fabrikanten van (de meeste) professionele reinigingsproducten zijn wettelijk verplicht om een Veiligheidsinformatieblad op te stellen als deze producten gevaarlijke stoffen en/of mengsels bevatten. Vanuit de wetgeving is hier een bepaalde structuur voor gemaakt: 16 rubrieken en meerdere sub-rubrieken die allen zorgvuldig ingevuld dienen te worden.

Als er een stof en/of mengsel uitgebracht wordt op de Nederlandse markt, die als gevaarlijk beschouwd wordt is men verplicht een Vib (in het Nederlands) op te stellen. Zodra dit Vib opgesteld is, is men ook verplicht om deze met (professionele) afnemers te delen en hen up-to-date te houden.

Wat te doen als u een Vib heeft ontvangen?

De meeste bedrijven bewaren het Vib goed, en halen deze alleen uit de kast als ernaar gevraagd wordt. Maar ontvangers van een Vib zijn verplicht om de maatregelen die hierin staan beschreven op te volgen.

Enkel het Vib ter beschikking stellen aan werknemers is niet voldoende. Het Vib is juist bedoeld voor de (deskundige) ontvanger. Deze persoon dient de informatie uit het Vib te vertalen naar werkinstructies voor de werknemers.

Informatie in het Vib

De structuur van het Vib is wettelijk vastgesteld. Er zijn dan ook geen verschillen tussen de Vib’s van verschillende bedrijven/leveranciers. In het Vib zijn meerdere rubrieken te vinden. Het is aan te raden om alle informatie in het Vib uitgebreid door te nemen voor ieders veiligheid. Maar er zijn een aantal rubrieken met de belangrijkste informatie.

Rubriek 1: Functie van het product

In de eerste rubriek worden de belangrijkste specificaties van het product vermeld, zoals de naam van het product, de naam van de leverancier en waar het product voor bedoeld is. In deze rubriek kan een product ook omschreven worden als ‘ontraden’ gebruik. Het is belangrijk dat het product alleen gebruikt wordt waar het volgens deze rubriek voor bedoeld is.

Rubriek 2: De gevaren van het product

In de tweede rubriek kun je gemakkelijk de ‘gevaren’ van het product terugvinden. Deze rubriek geeft namelijk aan in welke gevarenklasse het product is ingedeeld. Deze informatie is ook te vinden op het etiket.

Rubriek 3: Hoe is het product samengesteld?

In de derde rubriek van het Vib vind je de samenstelling van het product. Hier is de leverancier verplicht alle stoffen die bij kunnen dragen aan het gevaar van een product te benoemen. Van elke stof is de concentratie in het product en daarbij de gevaarindeling van de stof aangegeven. Een gevaarindeling van een stof is echter niet altijd van toepassing op het product. Dit is namelijk afhankelijk van de concentratie in het mengsel.

Rubriek 8.2: Maatregelen bij blootstelling

In rubriek 8.2 van het Vib vind je alle voorschriften om zo veilig mogelijk met het product te werk te gaan. Moeten medewerkers bijvoorbeeld handschoenen dragen of een veiligheidsbril op? Zo ja, van welke materialen dienen deze veiligheidsmiddelen te zijn? Het is erg belangrijk om deze rubriek te lezen, en de juiste veiligheidsmiddelen te hebben voordat je gaat werken met het product.

Rubriek 15: Informatie overige wetgevingen

De Europese Wetgeving heeft de verplichtingen voor Vib’s vastgesteld. Er kunnen echter in Nederland vanuit de Nederlandse Arbowetgeving nog aanvullende maatregelen voor geschreven worden. In rubriek 15 staan deze aanvullende maatregelen dan ook beschreven. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat een product een stof bevat die in Nederland in de lijst van kankerverwekkende stoffen en processen van SZW is opgenomen.

Bijlagen

Het kan wel eens voorkomen dat er bij het Vib bijlagen meegeleverd worden. Deze bijlagen bevatten vaak aanvullende maatregelen voor het gebruik van het product vanwege resultaten van een veiligheidsbeoordeling. Denk hierbij aan maatregelen, zoals hoelang er per dag met het product gewerkt mag worden. Bij bijlagen geldt hetzelfde als bij het Vib, namelijk dat je als ontvanger verplicht bent de (extra gegeven) maatregelen op te volgen.

Het opstellen van werkinstructies

Het is enorm belangrijk dat het Vib goed doorgelezen wordt. Dit is enorm belangrijk om veilig te werken met producten. Stel vanuit het Vib werkinstructies op voor je personeel. Op deze manier wordt er op een veilige manier met gevaarlijke stoffen gewerkt.

 

Bronnen:

Kops, M., & Vaes, M. (z.d.). Hoe moet je een Veiligheidsinformatieblad lezen? | Service Management. Servicemanagement. Geraadpleegd op 21 juli 2021, van https://servicemanagement.nl/middelen-en-materialen/hoe-moet-je-een-veiligheidsinformatieblad-lezen

M. Harijgens, R&D Specialist TriStar Group