2. UFI-code verplicht sinds 1 januari 2021


Sinds 1 januari 2021 moet op de labels van alle producten met een gevaarsindeling een UFI-code vermeld worden. Dit staat beschreven in bijlage VIII van de CLP-verordening. Hierin staan de regels voor het notificeren van gevaarlijke producten bij het Europese antigifcentrum. UFI staat voor Unique Formula Identifier, of in het Nederlands: Unieke Formule Identificatie.

UFI wordt beheerd door ECHA, het Europees Agentschap voor chemische stoffen. Fabrikanten moeten bij ECHA de chemische- en toxicologische samenstelling van producten aanleveren en extra informatie zoals merknaam en kleur. Op basis hiervan wordt de UFI-code gegenereerd en de fabrikant moet die op de betreffende productlabels drukken. De UFI-code bestaat uit een 16-cijferige code en is verbonden aan één bepaalde combinatie van fabrikant en formulering. Hij mag echter wel voor verschillende verpakkingen en merknamen gebruikt worden. Een formule of receptuur kan dus verschillende UFI-codes hebben. Maar producten die zijn aangemeld en geëtiketteerd met dezelfde UFI-code moeten ook daadwerkelijk dezelfde samenstelling hebben.

Vanaf 2025 is de UFI verplicht op de etiketten van álle producten die vanwege de (mogelijke) gevolgen voor de gezondheid en hun fysische effecten als gevaarlijk zijn geclassificeerd. Producenten, importeurs en andere tussenhandelaren van dergelijke producten, moeten de vergiftigingscentra van specifieke productinformatie voorzien.

Doel van de UFI

DE UFI heeft als doel om snel accurate informatie beschikbaar te hebben voor vergifitigingscentra. Bij een ongeluk kan de UFI-code vanaf het etiket op een product direct worden voorgelezen aan een medewerker van het vergiftigingscentrum. Die kan dan, met behulp van de handelsnaam, nauwkeurig bepalen om welk product het gaat en hoe er moet worden opgetreden.

De verplichting geldt voor alle producten die als gevaarlijk voor de gezondheid en/of voor fysische gevaren zijn ingedeeld. Bedrijven zijn verplicht deze informatie beschikbaar te stellen aan de betreffende vergiftigingscentra. Via het nationale vergiftigingscentrum hebben medische hulpverleners bij ongevallen met dergelijke producten altijd toegang tot de essentiële informatie om snel en adequaat te kunnen handelen.

Ingangsdata

De gewijzigde notificatie is niet voor alle soorten producten gelijktijdig in werking getreden. De volgende ingangsdata gelden per productgroep:

  • 1 januari 2021: producten voor consumentengebruik.
  • 1 januari 2021: producten voor professioneel gebruik.
  • 1 januari 2024: producten voor industrieel gebruik.
  • Vanaf 01-01-2025 eindigt de overgangstermijn waarvoor eerder al aanmelding is gedaan. Vanaf die datum moeten alle producten voorzien zijn van een UFI-code.

Naast producten onder TriStar-label produceert TriStar Group ook reinigingsproducten die klanten met een eigen merknaam onder private label op de markt brengen. TriStar Group heeft alle private-labelklanten vooraf van deze ontwikkeling en alle keuzemogelijkheden op de hoogte gebracht. Het generen van UFI-codes is redelijk eenvoudig, maar het vullen van dossiers vergt veel werk, tijd en specialistische kennis. Private-labelklanten zijn in principe zelf verantwoordelijk voor het verkrijgen en registreren van een eigen UFI-code. Als TriStar de registratie verzorgt, staat TriStar ook als producent van het product vermeld.